GRÖNSAKER ODLADE MED ANSVAR FÖR MILJÖ, KULTURARV OCH SMAK 

På Resta Gård har vi ambitionen att odla fram grönsaker med så mycket smak och karaktär som är möjligt. Vi drivs utav glädjen i att odla och att äta, och vi vill ta fram det finaste vi kan till våra kunder. Vi har både kött och grönt på vår gård men vi vill se att det är köttet som är tillbehör till en tallrik full med grönsaker, inte tvärt om. Vi odlar alla våra grönsaker ekologiskt och de är KRAV-certifierade, både för miljön och den goda smakens skull. Här är odling och djurhållning beroende av varandra i ett kretslopp av näring mellan åker, köksland och stall. Våra grisar bökar och ogräsrensar inför sådd och plantering och stallgödslet från vinterns säsong gödslar våra grönsaksodlingar. Cirkeln sluts då sommarens köksträdgårdsodling blir vinterhagar till våra grisar. Vi tar även ansvar för att bevara gamla kultursorter genom att odla dem, äta dem och öka fröbankerna på annars utrotningshotade grönsakssorter.

Säsongsgrönt och prenumeration  Från tidig vår till sen höst sår och skördar vi grönsakeroch njuter av det som går att skörda vecka för vecka. Aldrig är smakerna större och dofterna ljuvligare än när de äntrar vårt kök, alltid nyskördade, som primörer på våren eller den frostnupna grönkålen innan jul.

På bondgården och i mjölkbod kan du hitta veckans primörer och finaste råvaror – men i säsong. Nu kan du under den huvudsakliga skördesäsongen - mellan 15 juli och 15 oktober - prenumerera på våra gröna kassar; nyttigt, ekologiskt och smakrikt - nyskördade grönsaker för säsongens godaste sallader. Vi skördar det som är bäst just denna vecka i ett urval av olika sorters sallat, lök, kål, bönor, potatis, jordärtskockor och inte minst kronärtskockor. 125 kr/vecka.  Intresserad? Skicka ett mail till oss

För den goda smakens skull  Våra potatissorter och jordärtskockor är satta och upptagna för hand för att garantera en så hög kvalitet som möjligt. Vi odlar dem ekologiskt och utan extra gödsling, vilket gör att varje planta sätter en mindre mängd knölar men där varje knöl har en mer koncentrerad och fin smak.

Precis som olika druvor ger olika karaktär på ett vin har även grönsakssorterna olika smakprofiler. Det är exempelvis skillnad på potatis och potatis. Smör, kastanj, konservärt, frysärt, kronärtskocka, gräs, beska och mandel är de 8 smaker som återfinns i olika grad hos våra olika potatissorter – för att hjälpa smaklökarna på traven har vi tagit fram en smakkarta för varje potatissort på Resta. Du hittar dessa i våra butiker.  

Ett odlat kulturarv  'Signe', 'Märta', 'Arla', 'Solberga', 'Marsvinsholm'. Detta är namn på olika grönsakssorter som finns bevarade som frö eller knölar, men som för länge sedan försvunnit från de flestas köksbord eftersom de inte varit lämpade för dagens storproduktion. Förr hade varje socken sin böna, sin rova, de grönsaker som klarade att göra det bästa av gårdens förut-sättningar och ge friska frö från år till år. De utgjorde grunden till en lokal mat-tradition vi nu snart får leta med ljus och lykta efter för att hitta. Nu gör vi på Resta Gård vårt yttersta för att vi återigen skall kunna njuta av grönsakers rikedom av färg, form och smak och odlar gamla bevarandesorter av grönsaker.

Att bevara och hållbart bruka den odlade mångfalden är inget självändamål. De genetiska resurserna är vår försäkring för en framtid som med visshet kommer att präglas av stora utmaningar beträffande fortsatta klimatförändringar och behov av ökad och förbättrad livsmedelssäkerhet.”  (Jordbruksverket rapport 2015:6).

För att vi framtiden skall kunna äta en mångfald av sorter måste vi odla en mångfald av sorter – inte för bevarandet i sig men för bevarandet av en framtida matproduktion. Vi vet inte hur klimatförändringarna kommer att påverka oss, med ändrad väderlek och temperatur, insekter och olika sjukdomar och då är det bra att vi har olika sorter att välja mellan. Det finns endast 10% kvar av den mångfald av sorter som vi hade innan världskrigen och vi använder kanske 2-4 olika sorter av varje grönsak i storproduktion. Vi på Resta är en del utav detta ideella arbete att bevara fröbanken. Vi har ett samarbete med Nordisk Genbank och arbetar aktivt med bevarandeodling av svenska ärtor och bönor – en utav den ekologiska odlingens grundpelare. 

Följ vårt arbete i trädgårdar, hagar och kök . Läs mer på våra sociala medier. Se även #restagrönt eller besök vår visningsträdgård under sommaren.